HEILOO - We hebben het nogal te pakken van paddenstoelen hier, Magda en ik. Zij is inmiddels officieel gediplomeerd natuurgids, naast de ‘moeder der dieren’ die ze al was. In oktober in het bos vond zìj grote oesterzwammen. Live in het wild op een berkje. Tjee wat voelde ik me zoals een stadskind, dat ze vertellen dat melk niet in een melkpak groeit. Zo vroeg ik ook een keer op bezoek bij een kweker: “Wat is dat?” “Dat? Da’s nou een groeiende broccoli.” Aha. En die verbazing had ik dus dit keer met een oesterzwam: “Hij is precies zoals in de supermarkt!” Een kleine portie mag je plukken en deze is onze pan in gegaan, geweldig smullen. Een biefstuk van de boom. Smakelijke oesterzwam uit het bos.
Zelf gespot, gecheckt, geplukt en opgegeten, biefstuk van de boom!
Samenwerken is het nieuwe concurreren
Extra leuk als je weet over de fantastische samenwerking tussen bomen en paddenstoelen, hun circulaire processen. Magda: “Paddenstoelen zijn de vruchtlichamen van het eigenlijke organisme: de schimmel, die ondergronds leeft. Vergelijk het met de appelboom en de appel. Het mycelium is de naam van die schimmel en met zijn lange draden verbindt ie zich via de wortels met bomen. Meestal is het een symbiotische relatie van geven en nemen. De boom geeft via fotosynthese suikers aan het mycelium en de schimmel wisselt mineralen, water en andere belangrijke voedingsstoffen uit. Deze netwerken zijn enorm. Kijk Fantastic Fungi op Netflix (zie hieronder in de trailer) en je kunt nooit meer zomaar een paddenstoel voorbij lopen.”
Van economisch naar ecosystemisch denken
Nu vond ìk (Ronald) een boek ‘De Blauwe revolutie’ over ondernemen op duurzame leest. (Stond in de boekenruilkast in Het Loo by the way.) De natuur als voorbeeld nemen voor onze economie. ‘Afval dat zich ophoopt? Dat kan in de natuur niet.’ Alle reststromen zijn kansen voor iets anders. Koffiedik was zo’n reststroom en de schrijver zag kansen. In de kelders van een oud zwembad in Rotterdam startte hij Rotterzwam; Met vocht, schemer en koffieprut maakten ze een paradijs voor… eetbare zwammen!
0,2% van de koffieboon komt als koffie in je kopje
Ronald Schaap bij een berk met oesterzwammen in het Robbenoordbos.
Oesterzwammen op hout
Nu hebben wij naast ons huis weliswaar geen zwembad, wel een moestuintje half in de schaduw. Niet zo ideale plek om iets te kweken, zou je denken. Toch groeiden er afgelopen zomer al prachtige courgettes, nou daar gaan heerlijke oesterzwammen bij komen.
Wat heb je nodig voor de kweek: koffiedik of verse berkenstammetjes. Oesterzwambroed, paddenstoelsporen die aan een houten plug zitten (makkelijk te bestellen via internet).
Magda: “Gaten boren en de pluggen erin tikken. En dan: geduld. Goed vochtig houden. Dan oogsten, meerdere keren per jaar als je geluk hebt. Ook een aanrader en net zo gemakkelijk: enoki en shiitake zwammetjes. Je oogst soms wel drie keer per jaar een kilo per keer. En dat soms wel 5 jaar achtereen. Je kunt ook binnenshuis beginnen op koffiedrab, er zijn kant-en-klare pakketten te koop. De oesterzwam is niet zo moeilijk. Die doet ’t op alles waar cellulose in zit. Pellets, houtsnippers, en zelfs luiers of olie. Een echte opruimer. En zo’n zakje met 200 entpluggen daar betaal je nog geen 20 euro voor. Win-win!”
Ondertussen nemen we een heerlijk kommetje bospaddenstoelensoep uit de supermarkt. Met respect en dank aan de professionele kweker.
Check onze bronnen: Upcycle bicycle Alkmaar; van koffieprut, oesterzwam tot bitterbal, GlobalGoalsAlkmaar.nl, @Rotterzwam - Siemen Cox, Klokhuis Bouwen met schimmels, voedingswaardetabel.nl en Fantastic Fungi.
Comments