top of page
Zoeken
  • Ronald Schaap

Aardemeerwaarde: ‘wapenhandel met jouw geld?’

Duurzame inspiratie uit Heiloo. Ronald Schaap en Magda Rijs van Aardemeerwaarde uit Heiloo geven in deze nieuwe rubriek tips voor een meer duurzame leefstijl. Deze maand een gouden tip voor een eerlijke ziektekostenverzekering. Check die van jou!


December. Hoog tijd voor een gouden nieuwjaarstip. Vriendelijke verzekeringsreclames verschijnen, om je rijp te krijgen per 1 januari over te stappen naar de beste deal. Een buitenkansje om je geld goed te besteden, want wat vindt jij belangrijk? Wat geef jij meerwaarde?


Wapenhandel met jouw geld?

Wat doen verzekeringen met uw zorgpremiebedrag? Bewaren en af en toe iets uitkeren, jawel heus wel. Maar met alleen bewaren en uitkeren verdienen ze niets, dus jouw verzekeraar investeert jouw geld. In allerlei bedrijven, branches, landen, noem maar op. Bijvoorbeeld ook voor het aanleggen van windmolenparken, fairtrade of ecologische kleding. Heb je enig idee waar jouw verzekeringsgeld langs deze weg aan bijdraagt? Het kan zomaar ook in wapenhandel zitten of het kappen van tropisch woud. Het is het onderzoeken waard dus.

Het kan zomaar zijn dat je onbewust meedoet aan exotische bonthandel. Of het veroorzaken van grote milieuschade. Terwijl je netjes lid bent van Natuurmonumenten. Of je denkt “Kan die Poetin weg?” ik kook niet meer op Russisch gas en ondertussen steun je nog steeds een obscure wapenfabriek in Rusland. Bij de bouwmarkt koop je verantwoord FSC-hout, en tegelijkertijd verhankselt je verzekeraar weer een perceel regenwoud voor een paar dollars. ‘Schande’ die textielfabrieken in Azië? Of mijnen in Afrika? Kijk eens onder het kopje ‘maakindustrie’ of ‘arbeidsrechten’.


Etiketten afspeuren

Je wikt en weegt dagelijks zorgvuldig over je huishoudgeld: “Is dit truitje wel zuivere koffie? Betaal ik 50 cent meer voor deze bio-broccoli? Is dit blikje tonijn wel dolfijnvrij gevangen?” En ondertussen verdwijnt er automatisch elke maand een fors bedrag in de verzekeringspot, zonder dat je weet waar naartoe. Jaarlijks zomaar 1.500 euro of meer!


Actie ondernemen

Wat te doen? Rustig aan, niet meteen je laptop dichtklappen of opspringen en ineens je verzekering opzeggen. Rustig blijven maar wel stappen zetten. Dit zaadje heeft Aardemeerwaarde nu voor je geplant. De stap die jij kunt zetten is je zorgverzekering checken op de Eerlijke geldwijzer. Laat het idee ontkiemen. En nog voordat je weer zo’n ‘aantrekkelijke reclame’ voorbij ziet komen: ga het onderzoeken en regel meteen de juiste premie die bij je past voor het komende jaar 2023.

Op www.eerlijkegeldwijzer.nl staat ook wat je bank doet met jouw geld. Zo ook jouw pensioenfonds. Daar kunnen we het een volgende keer over hebben.

Kan die Poetin weg?’ denk je, en ondertussen zit jouw zorgverzekering in de Russische wapens.

https://www.rodi.nl/heiloo/321373/-nieuwe-rubriek-aardemeerwaarde-wapenhandel-met-jouw-geld-

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page